tillbaka knapp

Tillbaka knapp – Använd dig av den

Back-knappen – hur människor använder webbplatser

Tillbaka-knappen är en av de viktigaste knapparna på en webbplats, och ändå tänker de flesta webbdesigners inte på det när de bygger sina sidor. Det är faktiskt mycket vanligt att se texter som ”tillbaka till hem” eller ”tillbaka till start” eller bara ”tillbaka” -länkar inbyggda i de sidor som de designar. Men om inte dessa länkar har inbygd logik som vet exakt var kunden var innan de kom in på sidan (som webbläsarens återvändningsknapp gör), så är dessa länkar bara en skam – en gissning på den väg som kunden tog sig in på din webbsida.

Hur de flesta människor surfar på webben

De flesta kommer till en webbsida för att skumma av sidan till att börja med. Om det inte ser ut som vad de behövde för att lära sig eller vad de ville läsa om, lämnar de förmodligen ganska snabbt. En vanlig bounce-rate brukar ligga på ca 40-50%. Den snabbaste vägen ut från vilken webbplats som helst? Du gissade rätt, bakåtknappen!

Webbdesigners kan påverka detta negativt!

Du kanske tänker, ”men jag vill inte att de ska lämna.” Och många designers tänker så. Så de gör saker som att lägga deras webbplats i ett kromfritt fönster (dvs ingen tillbaka-knapp). Jag har även sett webbplatser faktiskt gå så långt som att stänga ned originalfönstret och öppna webbplatsen i ett fönster utan knappar. Detta är irriterande! Och det gör inte din webbplats mer användarbar, det gör den mindre användarbar. Eftersom de standardmetoder som dina kunder använder för att navigera sig runt är blockerade. När de förstår hur man kommer ut ur din webbplats, lämnar de, och återkommer inte.

Ta inte bort tillbaka knappen från dina läsare. Du kommer inte hindra dem från att lämna, men du kan hindra dem från att komma tillbaka.

Dra istället nytta av bakåtknappen

Nu föreslår jag inte på något sätt att du föreslår i din text saker som ”klicka på bakåtknappen i din webbläsare för att gå tillbaka.” De flesta vet det redan. Istället, var medveten om att dina kunder vill använda bakåtknappen och planera för den. Till exempel:

Placera din branding upp nära bakåtknappen
Medan de flesta inte verkligen behöver titta när de klickar tillbaka, kommer det att bli mer uppmärksamhet när de lämnar sitt varumärke där uppe.

Gör objekt i det området klickbart
Din logotyp bör vara klickbar, men andra textelement som finns i det övre vänstra området på din sida ska också kunna klickas. På så sätt kan de, om de missar bakåtknappen, gå någon annanstans på din webbplats.

Hoppas att du har lärt dig något och tänker på att involvera tillbaka knappen i din framtida design av hemsidor. Ytterligare ett element att involvera – men absolut värt att lägga tid på!