Vad är sökmotoroptimering?

Vad är egentligen sökmotoroptimering?

Anledningen till att du är här är förmodligen för att du har en hemsida och du vill på något sätt driva mer trafik dit. Är jag på rätt spår kanske? Jo men det är jag nog va! Du har hört talas om SEO och sökmotoroptimering och att det är något som man verkligen måste jobba med. Det hör kanske till och med av sig företag dagligen och påpekar att ni har dålig synlighet och vill hjäpa er? Häng med så ska jag visa att ni klarar av mycket själva!

Sökmotoroptimering vs SEO

Sökmotoroptimering och SEO är exakt samma sak. SEO står för Search Engine Optimization (sökmotoroptimering). Härifrån kan vi nu använda förkortningen SEO och ni kommer förstå vad jag pratar om. Bra!

Hun funkar SEO (sökmotoroptimering)

SEO är något du som företagare, eller om du har en hemsida, måste arbeta med för att kunna driva organisk trafik, trafiken som kommer från sökmotorer helt enkelt. Det krävs mycket och hårt arbete för att kunna ranka högt i sökmotorerna. Men med våra tips kommer du ha större chans att lyckas med ditt SEO arbete.

SEO handlar först och främst om att hitta och bestämma sig för vilka sökord/söktermer som man vill ranka på. Arbetar du med en e-handel som säljer gummistövlar så vill du ranka på termer som ”gummistövlar”, ”skor vid regn”, ”regnstövlar” osv. Detta gör du genom att använda dessa termer när du skriver dina sidor på webbplatsen och även att använda de termerna i meta-datan. Med meta-data menas meta titeln samt meta beskrivningen. Detta är den viktigaste faktorn utifrån sökmotorn för att den ska förstå vad din sida handlar om.

meta titel och beskrivning
Meta titel och beskrivning

En väldigt konkurrensutsatt bransch där det är svårt att ranka högt är allt som har med ekonomi att göra. Har man med sin webbplats lyckats att ranka på termer som ”bästa som lån” och ”snabba sms lån” så har man gjort det väldigt bra utifrån ett SEO-perspektiv. Klicka här för att kolla in en webbplats som idag rankar på flera av dessa svåra termer inom sms-lån och utgå från hur dom har lagt upp sin SEO-strategi.

Det handlar om att kolla hur konkurrenter och andra inom din bransch arbetar och att göra det bättre. Hitta sökord som fungerar, arbeta upp sidor med dessa och nämn dom ofta, men det viktigaste av allt är att ha en produkt eller tjänst som något är intresserad av. Har du inte det så spelar det ingen roll hur många klick du än får in.

Arbeta med SEO

Börja med att göra så att du drar ut alla URL:er du har och lägger i en lista. Kolla vilket sökord som kan matchas mot vilken sida. Kolla sedan i verktyg som Übersuggest att det verkligen finns sökvolym på dina sökord som du har hittat. Att använda sökord som ingen söker på är inte så intressant.

Arbeta sedan in dessa sökorden flitigt på dina sidor men fortfarande så att det känns naturlig.

Detta är en bra start för dig och förhoppningsvis kommer detta lilla tricket att hjälpa dig på vägen! Det finns självklart flera andra delar som är viktiga inom sökmotoroptimering men detta är något som du enkelt kan göra själv.

Lycka till!