webbdesigner

Vad gör en webbdesigner?

Vad gör en webbdesigner egentligen?

När människor frågar mig vad jag jobbar med så brukar jag snabbt svara att jag jobbar som webbdesigner, eftersom att det är mitt jobb såklart. Jag kan garanterat säga att majoriteten av de personer jag säger detta till har väldigt olika tankar om vad mitt arbete egentligen handlar om och vad det egentligen är jag gör. För de som inte vet jag som webbdesigner gör så tänkte jag klargöra ett par saker i detta inlägg, för det finns väldigt mycket missuppfattningar om vad en webbdesigner sysslar med på dagarna.

En webbdesigner skapar

Webbdesignern är kort och gått den personen som ansvarar för en hemsida och webbplats. Webbdesignern ansvarar för designen på webbplatsen så att den ser tilltalande ut men även för att den ska vara funktionell och fungera. Webbdesignerns egentliga jobb är att designa och ta fram hur det ska se ut på webbplatsen, men det inte inte ovanligt att webbdesignern även står för skapandet av de olika elementen. Som att ta fram ikoner, rubriknivåer, logotyper mm.

Webbdesigner? Då kan du teknik och allt med datorer!

Snabbt svar: Nej. En webbdesigner är verkligen inte en IT-expert. Varje webbdesigner är väldigt individuell i sina kunskaper eftersom det finns väldigt mycket att lära sig inom området Design och väldigt många är självlärda och på så vis så blir man bra på det om intresserar än. Vi webbdesigners pysslar med design på webben och våra kunskaper sträcker sig från olika Adobe program så som Photoshop och Illustrator till lättare kodning av XHTML/CSS och god kännedom om begreppet design och vad det innebär.

Flera webbdesigners är nästan något mer än bara webbdesigners då det finns de som har god kunskap i programmering. Dessa webbdesigners brukar ofta hålla sig till Flash, eftersom det är enbart där de kan utnyttja sin fulla potential och verkligen på skina.

Det är är bra och viktigt att en webbdesigner har en viss förståelse för programmering. En webbdesigner behöver inte kunna koda helt själv men det är bra för oss att ha koll på hur det funkar och vad programmering och kod är för något. Om inte den kunskapen finns hos en webbdesigner så blir samarbetet med programmeraren och utvecklarna svår, just för att webbdesignern måste kunna tänka och designa efter hur det sedan ska programmeras. Det är även viktigt att som webbdesigner kunna jobba och tänka SEO (sökmotoroptimering) i det man gör, just för att sidan ska kunna ranka högt i sökmotorerna som Google och Bing.

Att vara webbdesigner är som att måla en tavla

En hemsida måste sticka ut och vara tilltalande för den som besöker sidan annars blir det väldigt svårt att konkurrera med alla hemsidor som finns. Detta betyder såklart inte att en hemsida ska försöka efterlikna konst och bara vara snyggt, man måste även tänka på användarvänligheten (UX) då det är något som ska användas och att det är en människa som sitter på andra sidan. Alltid användaren i fokus!

A – Användarbar

F – Funktionell

A – Användarvänlig

Följ vårt myntade uttryck AFA för att få med de tre viktigaste faktorerna när du designar din hemsida.

Vart arbetar en webbdesigner?

Många webbdesigners har antingen eget företag och frilansar, vilket passar en viss typ av människor. Det passar dig som kan ta mycket ansvar och portionera ut din tid så att jobbet blir gjort. Du kan som webbdesigner även vara anställd på ett företag inhouse där du sköter bolagets webbplats, ofta handlar detta om större företag som har möjligheten att ha en heltidstjänst till detta. Alternativt kan du även arbeta som webbdesigner på en webbb-/reklambyrå. Där arbetar du i ett team under projektformer. Fördelen med att arbeta på byrå är att du får testa på flera olika projekt och på så vis få nya utmaningar hela tiden!

Nu hoppas jag att du vet allt om vad en Webbdesigner gör och att du kanske vill ta steget till att börja arbeta som webbdesigner!